Voor 10 - 12 vlaaipunten
Benodigdheden
- 2 mengkommen
- steelpan
- handmixer met deeghaken
- garde
- vlaaivorm van 28 cm doorsnee
- kwastje of een stukje keukenpapier om in te vetten
- groot plat bord (minimaal 30 cm doorsnee)
- deegroller
Ingrediënten
Deeg
- 200 gram bloem
- mespunt zout
- 1 deciliter melk
- 7 gram gedroogde gist
- 15 gram margarine
- 30 gram basterdsuiker.
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eidooier
Vulling
- 140 gram mix voor banketbakkersroom
- 465 ml water of melk
Kruimels
- 150 gram margarine
- 150 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram cakemeel
Tip
Om de vlaai uit de vorm te halen: leg het grote bord op de vlaai in de vorm, keer het bord met vlaai om, haal voorzichtig de vlaaivorm van de vlaai af. Leg nu het taartrooster op de onderkant van de vlaai en keer weer om. Zo kan de vlaai goed afkoelen.
Bereiding kruimelvlaai
Verwarm 1 deciliter melk tot deze lauwwarm is. Strooi de gedroogde gist in de lauwe melk en haal van het vuur. Doe een mespuntje zout onder in de mengkom en zeef daarboven de bloem. Maak een kuiltje in het midden, voeg het melk-gistmengsel, de suiker, margarine, olie en het ei toe en roer goed door, kneed vervolgens met de hand tot een glad, soepel en luchtig deeg (minstens 8 minuten). Je kunt het eventueel ook kneden met een mixer met deeghaken. Als het deeg te plakkerig is, doe er dan een beetje bloem bij. Leg het deeg in de mengkom en dek het af met een schone, vochtige theedoek. Zet het deeg een half uur op een warme plek om te rijzen.
Voor de roomvulling meng je 140 gram poeder met 465 ml melk of water in een mengkom. Melk geeft een wat romiger effect. Roer met een garde en zorg dat er een egaal mengsel ontstaat. Als je kruimelvlaai maakt met ons recept van banketbakkersroom, gebruik dan een dubbele hoeveelheid.
Voor de kruimels kneed je eerst de margarine, vanillesuiker en basterdsuiker tot een egaal mengsel. Voeg dan het cakemeel toe en wrijf totdat het deeg tot kruimels.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm in met wat margarine of gebruik bakpapier. Ik knip meestal een rondje bakpapier uit voor de bodem en vet de randen van de bakvorm in met margarine.
Als het deeg voor de bodem gerezen is, kneed het dan nog een keer goed door. Rol het deeg tot een mooie ronde bal en rol het vervolgens uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, wrijf ook wat bloem op je deegroller. Draai het deeg regelmatig een kwartslag zodat het overal even dun wordt en niet aan het aanrecht blijft plakken. Gistdeeg is een beetje elastisch, zorg er daarom voor dat je deegplak wat groter is dan de vlaaivorm. Doe het deeg over in de vlaaivorm en verwijder met een mesje het deeg dat over de rand hangt.
Verdeel de gele room over de vlaaibodem en verdeel de kruimels erover.
Bak de vlaai in het midden van de voorverwarmde oven in 40-45 minuten gaar.
Haal na het bakken de vlaai uit de oven en laat een half uur afkoelen in de vorm. De room in de vlaai is nog wat vloeibaar als de vlaai net uit de oven komt, daarom kun je beter even wachten met de vlaai uit de vorm halen.
Ook lekker
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Koekjestaart
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes. Leuk om met kinderen te maken voor een partijtje.
Luxe advocaatbavaroisvlaai
Deze advocaatbavaroisvlaai lijkt ook wel een taart. Het is geen traditionele Limburgse vlaai maar een gevulde bladerdeegbodem.
Traditionele Tulband
Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.
Speculaas voor Sinterklaas
Met dit recept voor speculaas voor Sinterklaas bak je je eigen koekjes voor het heerlijke avondje of gewoon lekker bij de koffie.