Dit recept is afkomstig van mevrouw Goemans uit Maashees. Toen ik tijdens mijn zoektocht naar recepten aan haar zoon Rob vroeg of er speciale gerechten zijn die hij zich van vroeger kon herinneren, vertelde hij dat zijn moeder vaak stekruve maakte en dat hij het heerlijk vond.
Eerlijk gezegd had ik geen idee wat stekruve is, maar gelukkig kon de plaatselijke groenteboer wel vertellen dat het koolraap is. Koolraap is een bijna vergeten wintergroente (niet te verwarren met meiraapjes). Deze groente is verkrijgbaar van oktober tot en met maart bij de groenteboer of op de markt en soms in de supermarkt. Waar de naam stekruve vandaan komt, is niet helemaal duidelijk.
Koolraap heeft een wat aardse smaak, het is lekker bij wild– en vleesgerechten.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- pan met deksel
- steelpan
- snijplank met groot mes
- aardappelschilmesje
- garde of houten lepel
Ingrediënten
- 1 koolraap
- peper en zout
- voor de saus
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 2,5 deciliter melk
- peper, zout, nootmuskaat
- 1 volle theelepel bouillonpoeder of een ¼ bouillonblokje
Bereiding koolraap
Snij de koolraap in schijven en schil dan de schijven met het aardappelschilmesje. Snij de schijven in blokjes. Doe de blokjes koolraap in de pan en doe er zoveel water bij dat de koolraap net onder water staat. Breng het water met de koolraap en een snufje zout aan de kook op hoog vuur.
Als de koolraap kookt, zet dan het vuur laag en laat de koolraap met het deksel op de pan 15-20 minuten zachtjes doorkoken. Controleer na 15 minuten of de koolraap gaar is. Is de koolraap nog te hard, laat dan nog enkele minuten langer koken. Giet het water van de koolraap af en laat even droogstomen. Kruid met een snufje peper.
Maak terwijl de koolraap kookt de saus:
Verhit in de steelpan op middelhoog vuur de boter totdat de boter goed warm is. Strooi de bloem bij de boter en roer goed door. Laat de bloem al roerende garen (de roux is gaar als deze begint te “zweten”). Voeg dan een scheut koude melk toe en laat dit al roerende aan de kook komen. Blijf roeren totdat je gladde saus hebt. Voeg steeds een scheutje koude melk toe en roer goed door en laat de saus steeds opnieuw aan de kook komen. Herhaal dit tot de melk op is.
Breng op smaak met wat peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Voeg de bouillonpoeder of het bouillonblokje toe en laat de saus nog even zachtjes doorkoken op laag vuur. Serveer de koolraap met de saus erover.