recept goulash

Goulash

Dit is een recept van mijn moeder. Het lijkt wat bewerkelijk, maar feitelijk maak je hier twee gerechten mee. Volgens dit recept stoof je het vlees eerst gaar en pas als het gaar is, verwerk je het verder tot Goulash. Omdat het wel wat tijd kost, kies ik ervoor om ongeveer een kilo vlees te gebruiken. Als het gerecht helemaal klaar is, vries ik datgene wat ik niet nodig heb in, om het op een moment dat ik minder tijd heb om te koken, te gebruiken.

Voor 8 personen

Sudderlapjes

Benodigdheden

  • 1 grote braadpan
  • snijplank met scherp mes
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 kilo runderstooflappen
  • peper, zout, kerriepoeder, paprikapoeder, nootmuskaat
  • 2 el. mosterd
  • 5 zilveruitjes en wat van het vocht (azijn) van de zilveruitjes
  • scheut ketjap (manis)
  • scheut ketchup
  • 30 gram boter of margarine
  • 5 dl warm water

 

goulash recept

Goulash

Benodigdheden

  • 1 grote braadpan
  • snijplank met scherp mes

Ingrediënten

  • jus van de stooflappen
  • 1 flinke ui
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 prei
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 groot blik tomatenpuree of 2 kleine blikjes
  • 1 mespunt sambal
  • 1 volle theelepel Paprikapoeder
  • 1 volle theelepel bouillonpoeder of een half bouillonblokje)
  • peper en zout
  • 30 gram boter of margarine
  • 3 dl warm water

Bereiding

Sudderlapjes

Laat de stooflappen voordat je begint met koken een half uurtje op kamertemperatuur komen en dep ze dan goed droog met wat keukenpapier, zodat er tijdens het bakken niet te veel vocht vrijkomt.

Kruid het vlees aan met zout, peper, kerriepoeder, paprikapoeder en nootmuskaat en wrijf de stooflappen in met de mosterd. Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim weg trekt en de boter licht verkleurt. Bak de stooflappen aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn. Voeg dan een beetje ketchup en ketjap, de zilveruitjes en het vocht van de zilveruitjes bij de stooflappen in de pan roer dit goed door het braadvet.

Blus af met warm water. Zet het vuur op de laagste stand, gebruik eventueel een vlamverdeler en laat het vlees enkele uren sudderen totdat het goed gaar is. Minimaal 3 uur geeft het lekkerste resultaat. Als je merkt dat er teveel vocht verdampt, vul het dan aan met een scheutje warm water.

Na ongeveer 3 tot 4 uur heb je heerlijke sudderlapjes, die je zo al kunt eten, lekker met rode kool en gekookte aardappelen.

Bereiding

Goulash

Pel de ui en snipper deze fijn. Snij het vlees in blokjes. Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes. Maak de prei schoon en snijd deze in halve ringen.

Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur, totdat het schuim begint weg te trekken. Fruit de ui in de boter totdat de ui glazig ziet.

Voeg het in blokjes gesneden vlees toe en bak het vlees bruin, voeg de paprikapoeder toe en laat even meebakken. Voeg de kleingesneden paprika en de prei toe en laat even mee bakken totdat de paprika en de prei gaar zijn. Voeg de tomatenpuree toe en de jus van de stooflapjes. Door de tomatenpuree gaat de saus meteen binden, voeg het warme water toe totdat de saus op een mooie dikte is (de saus mag in het begin nog wat dun lijken omdat deze nog wat verder in zal koken).

Doe dan de sambal, bouillonpoeder en eventueel nog wat peper, zout en paprikapoeder bij de goulash, roer goed door en breng de goulash tegen de kook aan. Laat het geheel nog ongeveer een uurtje op een laag pitje stoven om de smaken goed in te laten trekken. Als er teveel vocht verdampt, voeg dan wat extra warm water toe.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This