Het recept voor ananasbavarois

Ananasbavarois toetje recept
Voor 6 personen

Benodigdheden

 • 1 litermaat
 • steelpan met water en glazen schaal of kom die je er boven op kunt zetten zonder dat de bodem van de kom het water raakt
 • handmixer
 • 2 mixkommen met een inhoud van 2 liter
 • 2 bavaroisvormen van 0,6 liter of kom van minimaal 1,5 liter

Ingrediënten

 • 1 groot blik ananas op siroop (inhoud circa 570 gram)
 • 5 blaadjes gelatine
 • 2 verse eieren
 • 1 zakje vanillesuiker
 • ¼ liter slagroom
 • 2,5 – 3 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereiding

Vet de bavaroisvormen in met  olie of een beetje eiwit en zet ze omgekeerd op een stukje keukenpapier weg zodat de overtollige olie of het eiwit eruit kan lopen. Laat de ananas uitlekken in een zeef en vang het ananassap op. Als het goed is, heb je twee deciliter ananassap. Als je minder sap hebt, vul het dan aan met water  tot twee deciliter.

Snij vijf schijven ananas in kleine stukjes en hou de rest achter om te garneren, waarschijnlijk heb je niet alle ananas uit het blik  nodig. Week de gelatine minimaal vijf minuten in een kom met koud water, zorg ervoor dat alle gelatine goed onder water staat. Splits de eieren, doe het eiwit in een vetvrije mixkom en zet deze tot verder gebruik in de koelkast.

Mengsel

Doe de eidooiers met het ananassap, een eetlepel suiker en het zakje vanillesuiker in de kom die je op de steelpan met water kunt zetten. Klop dit mengsel met een mixer schuimig. Zet de steelplan met water op een middelhoog vuur en zet de kom met het ananassap-eimengsel erop.

Verwarm het mengsel al roerend boven de steelpan, totdat het mengsel goed warm is. Haal de kom van het water af. Knijp de geweekte gelatine goed uit en roer de gelatine door het eimengsel. De gelatine lost op in het warme mengsel. Laat nu het mengsel afkoelen en roer regelmatig goed door. Je zult merken dat het mengsel lichtjes opstijft (lobbig wordt) en de dikte van vla krijgt.

Eiwit

Maak de gardes van de mixer goed schoon en klop het eiwit met een halve eetlepel suiker stijf met de mixer. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.

Klop de slagroom stijf met een eetlepel suiker. Meng het grootste gedeelte van de slagroom met de ananasvla en spatel dit door het stijfgeklopte eiwit (hou een beetje slagroom achter voor de garnering). Verdeel dit mengsel over de bavaroisvormen of doe het over in een mooie (diepe) glazen schaal. Laat de kleingesneden ananasstukjes in de bavarois vallen en laat de bavarois enkele uren opstijven in de koelkast.

Als je bavaroisvormen gebruikt, kun je na enkele uren de bavarois op een mooi bord storten en dan nog garneren met stukjes ananas en enkele toefjes slagroom. Als je de bavarois in een kom serveert, dan maak je de bavarois op in de kom met een paar toefjes slagroom en wat stukjes ananas.

Tips

 • Let op: ananasbavarois kun je niet klaar maken met verse ananas. Verse ananas bevat namelijk een eiwitsplitsend enzym wat ervoor zorgt dat de bavarois niet op kan stijven. Ananas uit blik is gekookt en bij het koken verliest het enzym zijn werking. Dus als je toch graag verse ananas wilt gebruiken, dan zou je de ananas eerst moeten koken en een gedeelte van de gekookte ananas pureren om aan twee deciliter vocht te komen om de vla van te maken.
 • Ik maak gebruik van bavaroisvormen met een ontluchtingsdopje. Door dat dopje komt de bavarois gemakkelijk uit de vorm. Heb je een bavaroisvorm zonder dopje, dan kun je de vorm heel eventjes voorzichtig in een bak met warm water houden, dan laat de bavarois los van de vorm. Let wel op dat geen water bij de bavarois komt.

Je kunt de bavarois natuurlijk ook in een mooie schaal serveren als je geen bavaroisvormen hebt.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This